Itt a blogunk

Tudtad, hogy csak azáltal, hogy ha helyi termelőktől és szezonális élelmiszert vásárolsz, már sokat tettél egy fenntarthatóbb világért? Blogunkban ebben segítünk tippekkel, ötletekkel, receptekkel ...és kapcsolódó lehetőségekkel. Mesélünk arról, hogy nem csupán az élelmiszernek fontos, hogy minden a maga idejében történjen, vagy arról, hogy miként jut el egy gyümölcs a tányérodig.

De a legtöbb információt hírleveleinkben írjuk meg.
Ha nem szeretnél lemaradni egy inspirációról sem, iratkozz fel hírlevelünkre!

Várd meg az Igazit!

2022-04-25 08:04:09
Szerző: IttaSzezon!

Éveket várunk az igazi társra, az igazi barátokra, házra, munkára; miért ne várhatnánk még néhány napot az igazi földieperre is…

A hipermarketek polcain már megjelent a szamóca, ám ez sajnos még nem az az “igazi”, amibe beleharapva érzed a napfény ízét és a nagymama kertjének illatát. Arról nem is beszélve, mennyi növényvédőszerrel van teletömve, hogy néhány héttel előbb kerülhessen a tányérodra, mint vegyszermentes társai.

Az Environmental Working Group - EWG - amerikai környezetvédelmi szervezet minden évben közread egy “Piszkos 12” elnevezésű listát a peszticidekkel - azaz növényvédőszerekkel - leginkább fertőzött zöldségekről és gyümölcsökről, hazai viszonylatban is. A földieper hosszú éveken át vezette ezt a listát, az egyik “legpiszkosabb” gyümölcsünknek számít. A peszticidek magukba foglalják a rovarirtó, gombaölő, gyomirtó és talajfertőtlenítő szereket, amelyekből akár több tucat különböző szer maradványa is megtalálható egyetlen szem szamócán.

Az idei eperszezon kezdete a hűvös és kiszámíthatatlan időjárás miatt az ittaszezon.com kistermelői szerint május második hetére tolódott, ekkorra érnek majd be a hazai földeken, a szabad ég alatt vagy nyitott fóliasátrakban cseperedő földieperpalánták termései. Azok a szépnek látszó - ám gyakran ízben és állagban csalódást keltő - szamócák, amik már megjelentek az üzletek polcain, sajnos vagy külföldről érkező és többezer kilométert utazó gyümölcsök, vagy rengeteg vegyszert kaptak, hogy néhány héttel megelőzzék szezonális társaikat.

Ráadásul az utaztatott, üvegházban termelt gyümölcsök a bolygónk egészsége szempontjából sem kedveznek. A fenntartható étkezéssel foglalkozó Felelős Gasztrohős Alapítvány is a helyi és szezonális alapanyagok fogyasztására buzdít mindenkit

“A klímaválsággal járó időjárási viszontagságok egyre gyakoribbak hazánkban is, ami a hazai termelők munkáját is megnehezíti. A messziről utaztatott gyümölcsök-zöldségek szállítása, csomagolási hulladéka, termelési körülményei nagy terhet rónak a bolygónkra, ami hozzájárul a klímaváltozás okozta problémákhoz. Érdemes tehát a hazai és szezonális alapanyagokat előnyben részesíteni a saját és a bolygónk egészsége érdekében is.” - mondta el Szabó Eszter, a Felelős Gasztrohős Alapítvány kommunikációs vezetője

Az ittaSzezon.com epertermelői környezetkímélő gazdálkodást folytatnak, vagy éppen az ökológiai (bio) gazdálkodásra való átállás időszakában járnak, a gyümölcsök szabadföldön, fűtetlen fóliasátrakban nőnek.

“Azzal, hogy kistermelőktől és szezonális élelmiszereket vásárolunk, hazai családokat támogatunk és már tettünk egy lépést egy fenntarthatóbb életmód felé. Mi személyesen megismerkedünk a piacterünkön árusító gazdákkal, fantasztikus élettörténeteket  és alázatos munkát ismerünk meg  ...rengeteg részlet rejlik ezen falatok mögött, melyek egész egyszerűbben finomabbak és minden szempontból magas minőséget képviselnek” - árulta el Répássy Zsuzsanna, az ittaszezon.com kistermelői piactér egyik alapítója.

A tökéletes húsvéti sonka titka ...és pár kevésbé szokványos húsvéti étel inspirációként

2022-04-08 04:04:28
Nyakunkon a húsvét, itt az ideje átgondolni az ünnepi menüt és beszerezni a hozzávalókat. Eláruljuk Lászlófi Attila termelőnk nagymamájának sonkareceptjét ...és hozunk pár nem szokványos ötletet is, amellyel a hagyományos ízek mellett újíthatsz is
Tovább

Mi kerüljön a húsvéti asztalra?

2022-03-29 02:03:27
A sonka, a tojás és a kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. A negyvennapos böjti időszak után jól esnek majd a finom falatok, de nem mindegy, mivel táplálod magad és szeretteid. Készülj velünk: virtuális falusi rokonként hazai és szezonális alapanyagokat hozunk most is, egyenesen kistermelőinktől. Finomak, természetesek, nem utaznak nagyot, és nem állnak el sokáig. Igaziak.
Tovább

A szezonális konyha és a fenntarthatóság

Tudd meg hogyan!

Címkefelhő

(1), csirke (1), csörögefánk (1), édesburgonya (1), fenntarthatóság (1), gomba (1), hamvazószerda (1), heti menüterv (1), homoktövis (1), húsvétsonka (1), karácsonyi ajándékok (2), kistermelői (1), kistermelői lekvár (1), kovászos kenyér (1), legjobb töltött káposzta (1), lekvár (1), lekváros süti (1), mkndentamagaidejében (1), nagyböjt (1), nyúl (1), palacsinta (1), recept (1), retek (1), sonka (2), termelőtől (2), tészta (1), tojás (1), töltött káposzta recept (1), újhagyma (1), ünnepi ételek (1), ünnepi fogások (2), ünnepi menü (2), vegyélhazait (1), vegyszer (1), adventi süti (1), bodzabogyó (1), csipkebogyó (2), duntsztjanincs (1), egyélhazait (1), eper (1), eper ára (1), farsangi fánk (1), fenntarthatóság (3), fermentálás (1), gyömbér (1), házi-pékség (1), heti-menüterv (4), homoktövis (1), húsvét (3), húsvéti étel (2), húsvétsonka (1), immunerősítés (3), kacsahús (1), kalács (2), kapszulakamra (1), karácsonyi menü (2), karácsonyi sütemények (1), kistermelői-zöldség (2), kökény (1), kovászos-kenyér (1), libalakoma (1), méreg (1), méz (1), mézeskalács (1), must (2), őszi-gyümölcsök (1), padlizsán (1), pékműhely (1), receptek (1), sonka (2), sonkafőzés (1), sütőtök (1), szabolcsi töltött káposzta (1), szamocą (1), szezonális-zöldség (2), szezonáliskonyha (7), termelői (3), termelői eper (1), tojás (2), újbor (1), ünnep (2), vacsora (1), zöldségek (1), zöldségtárolás (1), zserbógolyó (1)
Kosár
0 termék
vásárlásod értéke, szállítás nélkül
0 Ft