Itt a blogunk

Tudtad, hogy csak azáltal, hogy ha helyi termelőktől és szezonális élelmiszert vásárolsz, már sokat tettél egy fenntarthatóbb világért? Blogunkban ebben segítünk tippekkel, ötletekkel, receptekkel ...és kapcsolódó lehetőségekkel. Mesélünk arról, hogy nem csupán az élelmiszernek fontos, hogy minden a maga idejében történjen, vagy arról, hogy miként jut el egy gyümölcs a tányérodig.

De a legtöbb információt hírleveleinkben írjuk meg.
Ha nem szeretnél lemaradni egy inspirációról sem, iratkozz fel hírlevelünkre!

Márton napi szokások és falatozások

2021-11-05 11:11:40
Szerző: IttaSzezon!

Márton naphoz hagyományok, vallási szokások és természetesen gasztronómiai történetek és fogások is kötődnek. Miért pont liba kerül a szerencsések asztalára, miért illik ilyenkor bort inni és milyen édességek tartoznak ehhez a naphoz, írásunkból megtudhatod.

Márton napjához legendák valamint a paraszti és vallási kultúrából is kapcsolódnak szokások, vásárok sőt még lámpás felvonulás is a szent tiszteletére. 

Kezdjük a legendás Szent Mártonnal, ki volt Ő valójában

Márton római katonatisztként szolgálta az akkori uralkodót, társaival épp hazafelé tartott, amikor egy koldust látott meg az út mentén ruhátlanul. Levetette köpenyét, kardjával kettévágta és a koldusra terítette, hogy legalább ne fázzon. Ezen az éjjelen Mártonnak látomása volt, Jézust látta és nagy fényességet körülötte. Másnap kilépett a seregből és Isten szolgálatába állt. 

Egyszerű emberként járta az útját és segítette az embereket. A szerény és jóttevő Mártonnak híre ment, püspökké akarták kinevezni, ám ő ezt nem kérte, így mikor megtudta, hogy érte jönnek a ludak óljába bújt el. A szárnyas jószágoknak furcsa volt az idegen, hangos gágogással fejezték ki nemtetszésüket. Így találtak rá Mártonra, akit végül 371-ben püspökké szenteltek. 

A paraszti kultúrában Márton napja a gazdálkodási év végét jelezte

A Márton-napi liba-lakomákról 1171-ben keltezet első írásos beszámoló maradt fent. Szent Márton napjával befejeződtek az őszi munkálatok, lezárták az éves gazdasági tevékenységet, ekkor számoltak el a mezőgazdasági munkákat végző emberekkel. A gazdák és a természet is a téli pihenő időszakára készült. 

A szolgálók és cselédek a bérük mellé a gazdaság javaiból is kaptak, libát, kacsát is, hiszen a nyári állományt is tizedelni kellett a hideg tél beállta előtt. 

A gazdálkodók az egész éves munkát, a bőséges betakarítást jóféle ételekkel, házias fogásokkal és az eddigre a mustból kiforrott újborral ünnepelték. 

Legismertebb Márton-napi ételek

A mondást, miszerint: „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik” - sokak által ismert, most már azt is tudjuk, hogy miért pont liba került az asztalokra a Márton-napi lakomán, de a sült libán kívül több étel készítése is hagyománnyá vált erre az ünnepre. 

Sült húsok mellé párolt lilakáposzta és a krumpliból készült fogások is kedveltek. Mivel őszre már betakarították az őszi gyümölcsöket is, így alma, körte és szőlő is került az ételekbe. A húsok szaftosságához néhány cikk alma, hagyma és akár egy kis bor is kerülhet a tepsibe. Krumpli helyett a sült sütőtök is kíváló és egészséges köret. 

A libaságok - libából készült húsleves, töltött libanyak - és más szárnyasok jelentették a főmenüt. Ha szeretnéd követni a hagyományt és mínőségi és biztosan hazai friss húst tenni az asztalra ajánljuk, hogy készíts kacsasültet, mivel libából idén kevesebb került ki a gazdaságokból. 

Családdal vagy baráti társasággal legjobb körülülni az asztalt, a kínálatba kerülhet falusi libatepertő, mellé savanyúságként egészséges fermentált zöldségek, lilahagyma és természetesen friss kovászos kenyér. Ha pedig kenyér, akkor ne feledkezz meg a libazsírról sem, néha egy szelet zsíros kenyér egy pohár forralt borral, gyerekeknek forró csokival a legjobban esik az őszi sétáról hazaérve. 

Lúdláb torta és püspökkenyér a Márton-napi édességek

Márton-napi vendégváró sütemény a fahéjas és lekváros ízesítésű kifli is, a német gasztronómiában kedvelt püspökkenyér és természetesen a Lúdláb-torta, aminek semmi köze a lúdhoz, viszont nagyon finom.

A kifliket és az aszalt gyümölcsökkel gazdagon készített püspökkenyér szeletet nem csak az ünnepi asztalon, hanem a német nyelvterületen hagyománnyá vált lámpás felvonulásra érkezőknek is kínálták. 

Ma már hazánkban is egyre több településen őrzik így Szent Márton emlékét, a kis lámpások a jó cselekedetek fényeként járják körbe az embereket. 

Őszies, szezonális és színes a heti menüterv

2021-11-02 09:11:01
Őszies fogások, melegítő ételek, és sok-sok vitamindús hazai gyümölcs - ezek az ételek kerüljenek novemberben is az asztalra. Heti menütervvel segítünk, hogy a szezonális zöldségekből, friss és füstölt húsokkal, tejtermékekkel variálva tartalmas és változatos ételeket készíthess.
Tovább

Egyszerűen nagyszerű tökös ételek

2021-11-02 06:11:12
A sütőtök az őszi-téli szezon ízekben és vitaminokban gazdag alapanyaga, ami sütve, párolva és süteményekben használva is garantált sikert nyújt. Szuper béta-karotin forrás, a színe miatt hívogató, sokféleképpen készíthető szezonális termés. Hoztunk néhány fogást, aminek elkészítése azontúl,. hogy a tököt meg kell tisztítani egyszerű és mégis tök!életes ételt készíthetsz :)
Tovább

A szezonális konyha és a fenntarthatóság

Tudd meg hogyan!

Címkefelhő

(1), csirke (1), csörögefánk (1), édesburgonya (1), fenntarthatóság (1), gomba (1), hamvazószerda (1), heti menüterv (1), homoktövis (1), húsvétsonka (1), karácsonyi ajándékok (2), kistermelői (1), kistermelői lekvár (1), kovászos kenyér (1), legjobb töltött káposzta (1), lekvár (1), lekváros süti (1), mkndentamagaidejében (1), nagyböjt (1), nyúl (1), palacsinta (1), recept (1), retek (1), sonka (2), termelőtől (2), tészta (1), tojás (1), töltött káposzta recept (1), újhagyma (1), ünnepi ételek (1), ünnepi fogások (2), ünnepi menü (2), vegyélhazait (1), vegyszer (1), adventi süti (1), bodzabogyó (1), csipkebogyó (2), duntsztjanincs (1), egyélhazait (1), eper (1), eper ára (1), farsangi fánk (1), fenntarthatóság (3), fermentálás (1), gyömbér (1), házi-pékség (1), heti-menüterv (4), homoktövis (1), húsvét (3), húsvéti étel (2), húsvétsonka (1), immunerősítés (3), kacsahús (1), kalács (2), kapszulakamra (1), karácsonyi menü (2), karácsonyi sütemények (1), kistermelői-zöldség (2), kökény (1), kovászos-kenyér (1), libalakoma (1), méreg (1), méz (1), mézeskalács (1), must (2), őszi-gyümölcsök (1), padlizsán (1), pékműhely (1), receptek (1), sonka (2), sonkafőzés (1), sütőtök (1), szabolcsi töltött káposzta (1), szamocą (1), szezonális-zöldség (2), szezonáliskonyha (7), termelői (3), termelői eper (1), tojás (2), újbor (1), ünnep (2), vacsora (1), zöldségek (1), zöldségtárolás (1), zserbógolyó (1)
Kosár
0 termék
vásárlásod értéke, szállítás nélkül
0 Ft