Itt a blogunk

Tudtad, hogy csak azáltal, hogy ha helyi termelőktől és szezonális élelmiszert vásárolsz, már sokat tettél egy fenntarthatóbb világért? Blogunkban ebben segítünk tippekkel, ötletekkel, receptekkel ...és kapcsolódó lehetőségekkel. Mesélünk arról, hogy nem csupán az élelmiszernek fontos, hogy minden a maga idejében történjen, vagy arról, hogy miként jut el egy gyümölcs a tányérodig.

De a legtöbb információt hírleveleinkben írjuk meg.
Ha nem szeretnél lemaradni egy inspirációról sem, iratkozz fel hírlevelünkre!

Fermentálás: mikorharcok makro ízélményért

2022-02-25 08:02:47
Szerző: IttaSzezon!

Kulisszatitkok és háttér információk azoknak, akiknek DUNSZTJA NINCS, mi folyik az üvegekben a fermentáció során. Kristinától, aki mindig új és valódi ízeket varázsol üvegeibe ...és így asztalainkra.

Az úgy kezdődik, hogy a maguk idejében termő növények sorra üvegbe kerülnek, hogy azután 6-8 hétig érlelődjenek. Bizony ez nem egy „fast food” eljárás. Türelemjáték, várakozás, ...és izgatott kiváncsiság: vajon a folyamat végére milyen ízvilág alakul ki. 

Itt nem arról van szó, hogy cukor és ecet segítségével én határozom meg mi a kellemes  az ízlelőbimbóimnak. Itt az üvegekben megkezdődik a mikroorganizmusok viadala. 

Én kívülről csak szurkolok, hogy a tejsav baktériumok kerekedjenek felül és el tudják végezni nekünk a savanyító munkájukat. (A folyamathoz beindító nem szükséges, mert a levegőben és az alapanyag felületén levő tejsav baktériumok elegendőek.)

Minden segítséget megkapnak: friss alapanyag, megfelelő só koncentráció, megfelelő hőmérséklet, oxigénhiányos környezet a zárt üvegedényben. 

Sziszegve, buborékozva, kifutva folyik a harc, minimum 2 hétig. Ezután 2-4 héten át csak a várakozás a teendő - a zöldségeknek hűvösebb helyen. Eközben az üvegben kihalnak azok a parány lények, melyeknek szükséges a fennmaradásukhoz az oxigén. 

A zömében tejsavbaktériumokból álló kultúra pedig elkezdi a légzés helyett a másik létfenntartó állapotát, a fermentációt. Ennek során -tudtán kívül- nekünk emészti elő az alapanyagot úgy, hogy az alapanyag saját cukrait bontja le magának. Számunkra pedig jobban feltárja az alapanyagban levő vitaminokat, ásványi anyagokat és kellemes ízű savanyúságot állít elő. 

Ezután jön az üveg felbontása, kóstolás, meglepetés. :) Minden üveg meglepetés, mindegyik egy kicsit más. Minél tovább áll, annál jobban savanyodnak és mélyülnek az ízek. 

Nekem így kerek, hogy mindig változó az ízvilág. Persze ez nem könnyíti meg a vevő a helyzetét, aki eddig megszokta, hogy mindig megbízhatóan ugyanazt az ízt kapja. Mégis nekiduráltam magam az értékesítésnek, hátha másnak is elfogadhatóvá válik ez a fajta változatosság is az ételek színes palettáján. 

Fogadjátok szeretettel ezeket a nyers, könnyen emészthető savanyúságokat.      

Bellai Krisztina (Dunsztja nincs)

 

Vacsoraötletek rohanós téli hétköznapokra

2022-01-21 01:01:38
Vacsoracsata helyett egy kis előre gondolással gyorsan tudsz valódi ízeket, tápláló és egészségesebb falatokat varázsolni a család asztalra. Receptek és ötletek minden napra - kistermelői hozzávalókkal.
Tovább

Gyümölcsöt enni a téli hónapokban is kell

2022-01-11 10:01:45
Bár télen, sőt egészen az első eperérésig jóval szűkösebb a hazai, szezonális gyümölcskínálat, mégsem lehetetlen a napi gyümölcsadag bevitele. Rostok és vitaminok miatt is válaszd a hazait!
Tovább

A szezonális konyha és a fenntarthatóság

Tudd meg hogyan!

Címkefelhő

(1), csirke (1), csörögefánk (1), édesburgonya (1), fenntarthatóság (1), gomba (1), hamvazószerda (1), heti menüterv (1), homoktövis (1), húsvétsonka (1), karácsonyi ajándékok (2), kistermelői (1), kistermelői lekvár (1), kovászos kenyér (1), legjobb töltött káposzta (1), lekvár (1), lekváros süti (1), mkndentamagaidejében (1), nagyböjt (1), nyúl (1), palacsinta (1), recept (1), retek (1), sonka (2), termelőtől (2), tészta (1), tojás (1), töltött káposzta recept (1), újhagyma (1), ünnepi ételek (1), ünnepi fogások (2), ünnepi menü (2), vegyélhazait (1), vegyszer (1), adventi süti (1), bodzabogyó (1), csipkebogyó (2), duntsztjanincs (1), egyélhazait (1), eper (1), eper ára (1), farsangi fánk (1), fenntarthatóság (3), fermentálás (1), gyömbér (1), házi-pékség (1), heti-menüterv (4), homoktövis (1), húsvét (3), húsvéti étel (2), húsvétsonka (1), immunerősítés (3), kacsahús (1), kalács (2), kapszulakamra (1), karácsonyi menü (2), karácsonyi sütemények (1), kistermelői-zöldség (2), kökény (1), kovászos-kenyér (1), libalakoma (1), méreg (1), méz (1), mézeskalács (1), must (2), őszi-gyümölcsök (1), padlizsán (1), pékműhely (1), receptek (1), sonka (2), sonkafőzés (1), sütőtök (1), szabolcsi töltött káposzta (1), szamocą (1), szezonális-zöldség (2), szezonáliskonyha (7), termelői (3), termelői eper (1), tojás (2), újbor (1), ünnep (2), vacsora (1), zöldségek (1), zöldségtárolás (1), zserbógolyó (1)
Kosár
0 termék
vásárlásod értéke, szállítás nélkül
0 Ft