Itt a blogunk

Tudtad, hogy csak azáltal, hogy ha helyi termelőktől és szezonális élelmiszert vásárolsz, már sokat tettél egy fenntarthatóbb világért? Blogunkban ebben segítünk tippekkel, ötletekkel, receptekkel ...és kapcsolódó lehetőségekkel. Mesélünk arról, hogy nem csupán az élelmiszernek fontos, hogy minden a maga idejében történjen, vagy arról, hogy miként jut el egy gyümölcs a tányérodig.

De a legtöbb információt hírleveleinkben írjuk meg.
Ha nem szeretnél lemaradni egy inspirációról sem, iratkozz fel hírlevelünkre!

A szezonális konyha és a fenntarthatóság

2021-10-06 07:10:41
Szerző: IttaSzezon!

Szerintünk a fenntarthatóság egyik alappillére a szezonális termékek fogyasztása. Ezzel több tétel is kipipálható az élhető zöld életmód listáján. Jóval kisebb környezeti terhelés, kis léptékű hazai gazdaságok támogatása, tájfajták megismerése, organikus szemlélet erősítése.. Arról nem beszélve, amikor annyira finom a Napon érett zöldség és gyümölcs, hogy abból télire is szeretnénk tartalékolni. Ezért lelkesen állunk neki lekvárt főzni, lecsót eltenni, kovászos uborkát készíteni, borsót blansírozni és fagyasztani.

A szezonális konyha nem jár lemondással

Elsőre úgy tűnik nehezítés a konyhában, amikor nem lehet korlátlanul tervezni az alapanyagokkal a menü összeállításánál. Aki megszokta, hogy télen is használ paradicsomot, szezonon kívül is megtalál minden zöldséget a boltokban, - a déligyümölcs amúgy is mindig elérhető - számukra elsőre nehezített pálya csak szezonális alapanyagokból gondolkodni.

De nem a sietség a fontos a folyamatban, hanem az elhatározás. A fokozatosság egy jó módszer, amúgy is nagyban függ attól ki honnan indul. Ha valakiben erős az elhatározás nem fogja hiányként megélni, aki viszont a mindig minden van helyzetből indul adjon időt magának. Lépésről-lépésre, saját tempóban haladva inkább játékosan mintsem görcsölve tegye meg a számára és családja számára vállalható változtatásokat. Hosszú távon semmiképpen nem jó megoldás, ha a lemondás vagy a hiányérzet dominál. Ha viszont jó élmény a szezonális alapanyagok beszerzése, mert fontossá válik az élhető zöld életmód, akkor a főzés öröm lesz minden évszakban.

Tény, hogy vannak időszakok - a hosszú tél és a korai tavasz -, amikor a szezonális konyha nagyobb kreativitást igényel. De nem lesz nehéz dolgod, ha átgondolod a régi étkezési szokásokat, az oviból ismert főzelék vagy leves napokat, a nagyi által készített ételeket. Ezeket újrahangolva, a mai kor elvárásainak megfelelve - például a főzeléket nem kell rántással készíteni, egy-két krumplit belefőzve pont jó sűrű lesz - a téli hónapok étkezése is változatossá tehető.

Miért választottuk a mindent a maga idejében szlogent?

Kisgyerekes anyukaként tudatosan és felelősen gondolkodva a jövőről, gyermekeink táplálkozásáról nem nagyon volt más alternatíva, mint megkeresni a beszerzési forrásokat, ahonnan megbízható, adalékoktól mentes és tápanyagokban gazdag élelmiszert tudunk vásárolni.

Azt tudtuk, hogy a hazai alapanyagok finomak és akkor tartalmazzák a legtöbb vitamint, ásványi anyagot, nyomelemeket, amikor természetes módon megérnek. Vagyis akkor, amikor szezonja van, amikor az eper, barack, cseresznye mézédes, és nem kényszeréretten lesz piros, sárga vagy épp zöld. Régen sem volt ez másképp, minden termésnek, terménynek szezonja volt. Tavasszal vártuk a prímőrök megjelenését, nyáron a zamatos gyümölcsöket, ősszel az almákat, szőlőt, hiszen minden akkor a legfinomabb, amikor frissen szedve érkezik a piacra egyenesen a gazdától.

Ezt az élményt kerestük, innen már csak egy - a valóságban azért jóval több - lépés volt az ittaSzezon!, és a #mindentamagaidejében megfogalmazása.

Ami szezonális, azt a Nap érleli

Gyakran említjük a Nap érlelte kifejezést, de miért ennyire fontos ez? Mert az igazi ízek, zamatok a Napnak köszönhetően adják azt az élményt, amire sokan gyerekkorból emlékezünk. Amikor a vidéki nagymamánál szünidőben közvetlenül a fáról ettük a cseresznyét, meggyet, a bokorról szedtük a málnát, mikor minek volt épp szezonja.

A szervezet számára szükséges tápanyagok bevitele, természetes módon fogyasztható vitaminok is ebben a formában a legértékesebbek. Az egészséges táplálkozás jelentősége nem kérdés ma már. Magyarországon abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a napos órák száma és az éghajlati helyzet is lehetővé teszi a zöldségek, gyümölcsök természetes érését és fogyasztását.

Egyél Te is minél inkább helyit és szezonálisat, hogy a legkevésbé terheljük a környezetet. A jutalom pedig? Hogy mi is így jutunk a tápanyagban leggazdagabb falatokhoz.

 

Egy csokorba szedtük a szilva jótékony hatásait

2021-09-30 12:09:00
A fáról frissen szüretelt, aktuális szezonnak megfelelő gyümölcsöket fogyasztani az egészségtudatos táplálkozás egyik alapja. Azontúl, hogy tele vannak vitaminokkal és rostokkal, többféle ételt készíthetsz belőlük.
Tovább

A szezonális konyha és a fenntarthatóság

Tudd meg hogyan!

Címkefelhő

(1), csirke (1), csörögefánk (1), édesburgonya (1), fenntarthatóság (1), gomba (1), hamvazószerda (1), heti menüterv (1), homoktövis (1), húsvétsonka (1), karácsonyi ajándékok (2), kistermelői (1), kistermelői lekvár (1), kovászos kenyér (1), legjobb töltött káposzta (1), lekvár (1), lekváros süti (1), mkndentamagaidejében (1), nagyböjt (1), nyúl (1), palacsinta (1), recept (1), retek (1), sonka (2), termelőtől (2), tészta (1), tojás (1), töltött káposzta recept (1), újhagyma (1), ünnepi ételek (1), ünnepi fogások (2), ünnepi menü (2), vegyélhazait (1), vegyszer (1), adventi süti (1), bodzabogyó (1), csipkebogyó (2), duntsztjanincs (1), egyélhazait (1), eper (1), eper ára (1), farsangi fánk (1), fenntarthatóság (3), fermentálás (1), gyömbér (1), házi-pékség (1), heti-menüterv (4), homoktövis (1), húsvét (3), húsvéti étel (2), húsvétsonka (1), immunerősítés (3), kacsahús (1), kalács (2), kapszulakamra (1), karácsonyi menü (2), karácsonyi sütemények (1), kistermelői-zöldség (2), kökény (1), kovászos-kenyér (1), libalakoma (1), méreg (1), méz (1), mézeskalács (1), must (2), őszi-gyümölcsök (1), padlizsán (1), pékműhely (1), receptek (1), sonka (2), sonkafőzés (1), sütőtök (1), szabolcsi töltött káposzta (1), szamocą (1), szezonális-zöldség (2), szezonáliskonyha (7), termelői (3), termelői eper (1), tojás (2), újbor (1), ünnep (2), vacsora (1), zöldségek (1), zöldségtárolás (1), zserbógolyó (1)
Kosár
0 termék
vásárlásod értéke, szállítás nélkül
0 Ft